„III. cesta“ – příliš časté zabočení doprava

{jcomments off}„III. cesta“ – příliš časté zabočení doprava

 

hogn.de / sumava.eu

 

Drachselsried/Lam. 

     

     Ve stínu NPD bylo před bezmála třemi lety založeno pravicově extremistické uskupení „Třetí cesta“, které páchá své neplechy také v Bavorském lese. Velký podíl na tom má muž z obce Drachselsried (okres Regen): Walter Strohmeier je vedoucím takzvané „základny pro východní Bavorsko“ této malé strany. Pohled do jeho životopisu prozrazuje mnohé: K prosazování vlastních názorů je mu dobrý jakýkoliv prostředek – včetně bezostyšných násilných činů.

 

1Neonacista Walter Strohmeier, takzvaný vedoucí základny pro východní Bavorsko při nacistické manifestaci minulý víkend v Arnbrucku. Foto: Stephanie Probst

 

     Ne, úspěšná určitě demonstrace pravicově extremistických skupin o uplynulém víkendu v Arnbrucku (okres Regen) nebyla. Demonstrace asi 40 neonacistů vyprovokovala k účasti nejméně desetinásobek protidemonstrantů – vedených starostkou obce Teisnach Ritou Röhrl. Ti pak překazili pravicovým radikálům jejich akustické projevy. Jejich hesla nepřátelská vůči cizincům tak zanikla nevyslyšena. „Výstřel naprázdno“ mohli by neonacisté bilancovat s notnou dávkou optimismu. To, že „Třetí cesta“ na svých facebookových stránkách hodnotí demonstraci jako čirý úspěch, budí sice podezření, že autor příspěvku ztratil pojem o realitě, ve skutečnosti však nepřekvapuje. Uznat porážku by znamenalo ztratit svou tvář.

 

Vůdce východního Bavorska Walter Strohmeier: dříve trestaný násilník

 

     Při podrobnějším prostudování životopisu východobavorského vůdce uskupení Waltera Strohmeiera člověk rychle zjistí, že překrucování a popírání fakt patří ještě k těm méně nebezpečným praktikám členů Třetí cesty. Strohmeier, kterému je 29 let a pochází z Drachselsriedu, byl už opakovaně trestán. Kromě jiného byl v roce 2011 odsouzen za nebezpečné ublížení na těle. Tehdy udeřil 33-letého muže pěstí do obličeje a pak své oběti ležící na zemi více než dvacetkrát dupl do obličeje. Strohmeier byl poté odsouzen na tři roky vězení. 

     Landrat Michael Adam RegenZemský radní Michael Adam: „Jméno Walter Strohmeier mi bylo známé, nespojoval jsem si ho však s Třetí cestou.“

Foto: archiv Hogn.de

 

     O tom, že tento neonacista zjevně projevoval své agresivní sklony už v mládí, informoval nedávno portál Hog´n zemský rada v Regenu Michael Adam. V jeho sousedství neonacista už jako teenager ztloukl a jezdeckými botami zkopal jednoho hoteliéra a téměř zabil jednoho důchodce. Protože se tehdy Adam účastnil protinacistických demonstrací, pokusil se Strohmeier se svými kumpány vloupat do rodného domu dnešního zemského rady a zbít ho – byl však neúspěšný.

 

„Jméno Walter Strohmeier mi bylo známé, nespojoval jsem si ho však s Třetí cestou. Vyrůstal 80 metrů od mého rodného domu a je v Bodemais náležitě známý. Za mého mládí jsem ho často vídal chodit kolem našeho domu v bundě, které se říká bomber, a v jezdeckých botách. Jednoho dne na mě se svými lidmi číhal před naším domem – s jasným úmyslem. Podařilo se mi jen tak tak zavřít dveře, když se do nich začínali dobývat. Podal jsem tehdy oznámení, ale nic se nevyšetřilo. Vzpomínám si také, že se tady stalo něco také jednomu hoteliérovi a jednomu staršímu podnikateli. Nedávno jsem se těch postižených rodin ptal, a protože si na to ještě dobře pamatovali, ukázalo se, že se jednalo o Waltera Strohmeiera.“ (Michael Adam)

 

     Poté, co si odseděl tříletý trest, vrátil se Walter Strohmeier poměrně rychle zpátky na scénu pravicového extrémismu a stal se vedoucím „základny pro východní Bavorsko“ Třetí cesty. Od té doby nejsou známy žádné další násilné činy. Jeden případ z října 2014 však ukazuje, že tento muž má v sobě stále dost násilnické energie: Tehdy se na úřadech vydával za nezávislého novináře, aby získal informace o místech ubytování uprchlíků. Ale tenhle pokus mu nevyšel. Protože jeho e-mailové dotazy, které ve stejném znění rozesílal mnoha úředníkům zemské rady, obsahovaly mnoho pravopisných chyb a navíc neuvedl důvod, k čemu informace potřebuje, začal být úřad města Regensburg ostražitý. Uvědomil úřady zemské rady Dolního Bavorska a Horní Falce a zapojil do případu kriminální policii.

 

Cíl Třetí cesty – paralely k NSDAP

 

     Nejen na základě takových pochybných akcí obrátily ústavní orgány zvýšenou pozornost na malou pravicově-extremistickou politickou stranu. Již její založení v roce 2013 vrhlo podezřelé světlo na Třetí cestu. Došlo k němu za účasti aktivistů z Volné sítě jih (FNS), která byla o pár měsíců později ústavněprávně zakázána. Panuje však podezření, že se Třetí cesta pokouší o pokračování FNS. Podle informací magazínu ARD „Report Main“ se Třetí cesta, respektive její pravděpodobná předchůdkyně FNS, podílela na žhářských útocích na azylové domy v hornobavorském Rechertshofenu a ve franckém Vorra. Zpravodajství Report Mainz: Jak „III. cesta“ přiživuje protiuprchlické nálady: Cíle, které Walter Strohmeier a jeho kumpáni se svou skupinou sledují, shrnula „Třetí cesta“ v desetibodovém programu – tam je obsaženo vše. Některé pasáže silně připomínají cíle NSDAP. Jedna z nich například zní: „…zestátnění veškerého klíčového průmyslu, podniků veřejných služeb, bank, pojišťoven i všech velkých závodů.“ Tak má být zajištěno znovuobnovení soběstačnosti Německa.

 

„Pokojná obnova celoněmeckého státu“

 

   Walter-Strohmeier-600x400  Po odpykání tříletého trestu se Walter Strohmeier poměrně rychle vrátil na scénu pravicového extremismu. Konečně, lze se domnívat, že toto pravicově extremistické uskupení odvozuje svůj název od Třetí říše – žádný z neonacistů to ovšem nepřizná. Desátý bod stranického programu pro to sice nepřináší žádný důkaz, přinejmenším však značně stupňuje toto podezření: „Cílem strany „Třetí cesta“ je pokojná obnova celoněmeckého státu s jeho národními hranicemi.“ Tedy pokojně. Jak by to mělo probíhat a jaké výhody by z toho mělo Německo mít, vysvětleno není. Možná ale jen mají členové Třetí cesty ve svých slovnících jinou definici slova „pokojně“. Životopis Waltera Strohmeiera to dává přinejmenším tušit.

 

Alexander Augustin