Vojáci a záchranáři HS cvičili na Šumavě

Letečtí záchranáři Horské služby Šumava a Krušné hory mají za sebou perný výcvik s piloty vrtulníku Armády ČR, který proběhl v úterý 29. března.

HS titl.

Tématem cvičení byla záchrana osob z nepřístupného horského terénu pomocí palubního jeřábu a lanového podvěsu vrtulníku. V lokalitách Špičáku a vrchu Milec u Hojsovy Stráže cvičilo 7 členů Horské služby z obou zmíněných pohoří. „Nacvičujeme koordinaci s piloty, a především různé metody vyhledávání, záchrany a evakuace osob z těžko přístupného terénu, budov a konstrukcí pomocí vrtulníku,“ popsal cvičení Martin Kocum, vedoucí výcviku.

 

„Ráno před příletem vrtulníku jsme tu měli déšť, sníh a kroupy, odpoledne pak polojasno, jasno, ale silný nárazový vítr. I přes takové pro letce nepříjemné počasí musím ale říct, že piloti vše zvládli na jedničku,“ komentoval okolnosti tréninku Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Dodal, že počet lokalit byl zvolen tak, aby trénink co nejméně hlukem omezoval život obyvatel okolních obcí. Vrchy Špičák a Milec byly vybrány také proto, že leží mimo zájmová území ochrany přírody a hluk mimo jiné nerušil například ptáky v ptačích rezervacích.

hs2

„Vrtulník společně s leteckými záchranáři HS ČR vypátrá pohřešovanou nebo zraněnou osobu a pomocí dostupných prostředků a záchranářských postupů (slanění, lanový podvěs nebo palubní jeřáb) provede její evakuaci, popřípadě záchranu,“ popsal Martin Kocum techniky, které piloti i letečtí záchranáři HS musejí ovládat. Podle něj je zároveň důležitý nácvik spojení mezi záchranářem a palubním technikem. „V případě záchrany osob z budov nebo konstrukcí pak provedou letečtí záchranáři výsadek na budovu, zajistí osobu a provedou záchranu případně evakuaci jako při akci v nepřístupném terénu,“ doplnil Martin Kocum.

{gallery}susice/2016/04_duben/horska_cviceni/{/gallery}

tzhsčr

Foto: Horská služba ČR