Obvinění úředníka NP Šumava

TÉMA:

Stíhaný úředník národního parku nutil podřízené užívat chemii na kůrovce

(zdroje: plzen.idnes.cz, np, hnutiduha.cz)

 

(plzen.idnes.cz)

Protikorupční policie obvinila náměstka šumavského národního parku Václava Brauna ze zneužití pravomoci úřední osoby. V roce 2011 protiprávně nutil své podřízené, aby ve velkém používali chemické látky proti kůrovci. Ve čtvrtek to sdělil mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej.

Náměstek Správy Národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava Václav Braun podle policie nepřípustným a nepřiměřeným způsobem nutil své podřízené, aby v souvislosti s kůrovcovou kalamitou legalizovali v té době už částečně uskutečňované, avšak nepovolené použití biocidů na ploše národního parku.

“Několika svým podřízeným měl opakovaně oznámit, že pokud nebudou postupovat podle jeho předchozích pokynů, budou jim zrušena pracovní místa,” popsal Ibehej.

Úředníci sice nátlaku nepodlehli, nicméně obviněný na začátku června 2011 použití látek ničících živé organismy povolil i bez jejich potřebného stanoviska.

Náměstek Braun je stíhán na svobodě, v případě prokázání viny mu hrozí tři až deset let vězení.

Elitní protikorupční útvar policie se případem zabývá, protože zde mohla vzniknout velká škoda a to poškozením velkých ploch lesů, kde mohly pesticidy poničit přírodu. Také bývá běžné, že se podobnými případy zabývají policisté z jiných krajů, aby nebylo možné vyšetřování jakkoli ovlivňovat.

(celá tisková zpráva policie je na konci textu)

 

Stíhání je neoprávněné, tvrdí národní park

Národní park Šumava ale považuje podle mluvčího Pavla Pechouška trestní stíhání za neoprávněné:

Považujeme trestní stíhání za neoprávněné. Pokud v rámci své působnosti vydával jako nadřízený pokyny svým podřízeným zaměstnancům, nelze v této skutečnosti shledávat trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby.
Pokud bychom měli dát trestnímu oznámení ze pravdu, pak by žádní nadřízení v žádné společnosti nemohli ani metodicky usměrňovat práci svých podřízených. Na tom nic nemění ani skutečnost, že obsahem práce podřízených je výkon státní správy.

Podle nás se jedná se o reakci lidí, kterým byl zrušen pracovně právní poměr a dosud se s tím nesrovnali.

Vůči trestnímu obvinění pan náměstek samozřejmě podá stížnost,” podotkl Pechoušek.

 

 

HNUTÍ DUHA

Pesticidy povolil Stráský bez výjimky, pak za to dostal pokutu

Obvinění náměstka Brauna se týká použití pesticidů proti kůrovci v roce 2011, tedy v době, kdy byl ředitelem NP Šumava Jan Stráský. Ten tehdy rozhodl o jejich použití bez patřičné výjimky a povolení a Česká inspekce životního prostředí pak za to správě parku udělila pokutu 450 tisíc korun.

 

V roce 2011 byly v Národním parku Šumava rozmístěny stovky takzvaných lapáků a trojnožek s pesticidy.

Kvůli použití chemických postřiků kritizovali Stráského i ekologičtí aktivisté z Hnutí Duha. Ti poukazovali na to, že otrávené lapáky a trojnožky jsou umístěny v bezzásahových zónách, tedy v částech parku, které mají být ponechány volnému vývoji přírody. Navíc prý stály na podmáčených místech a chemie se tak dostala do vody.

Chemický postřik navíc podle ekologů nezabije pouze kůrovce, ale veškerý hmyz, který s ním přijde do kontaktu.

 

“Obětí se vždy stanou ve významném množství i druhy, které kůrovce požírají – střevlíci, lumčíci, pestrokrovečníci, chalcidky a mnoho dalších,” uvedl tehdy Jaromír Bláha z Hnutí Duha.

 

Jaromir Blaha, expert na ochranu lesu z Hnuti DUHA, dále řekl:
„Navíc chemické látky, které postřik obsahuje, jsou někdy nebezpečné pro lidské zdraví. Experti národního parku proto měli dobré důvody k opatrnosti a nesouhlasnému posouzení, i když jim náměstek vyhrožoval.

Kdyby experti národního parku měli vydávat odborná posouzení podle toho, jak jim shora přikážou, ta nemusí zaměstnávat vědce s doktoráty, ale stačí sekretářku, která umí psát na stroji.“

 

Používání pesticidů je v národním parku zakázáno. vedení národního parku proto usilovalo o speciální povolení, že může porušit zákon a zákaz překročit. Navíc jej chtělo dodatečně, protože s rozmisťováním chemicky postříkaných kmenů už začalo ilegálně, aniž by k tomu mělo svolení.

 

Česká inspekce životního prostředí za to posléze dala současnému vedení národního parku pokutu.

 

 

Policie by měla zjistit, kdo nutil náměstka

Podle programového ředitele Hnutí Duha Vojtěcha Koteckého by teď policie měla vyšetřit, co se ve vedení národního parku tehdy dělo.

“Především je třeba, aby policie začala vyšetřovat, kdo dával příkazy náměstku Braunovi. Protože on očividně nebyl tím, kdo vydal rozhodnutí, že se postřiky budou dělat. Jednou otázkou je, k čemu nutil náměstek Braun jiné pracovníky NP Šumava, a jiná věc je, kdo k tomu nutil náměstka Brauna. V té souvislosti je docela podstatné, že bývalý ředitel Stráský, už tehdy, předtím než bylo vydáno rozhodnutí o zpětném povolení použití pesticidů, veřejně říkal, že ho dostane,” poznamenal Kotecký.

Podotkl, že nyní, když věc dostává trestněprávní rozměr, je podstatné, aby se policie zajímala o všechny okolnosti dění v NP Šumava. “Aby to neskončilo tím, že se odsoudí jen jeden pěšák,” konstatoval Kotecký. 

 

 

Aféra s pesticidy, není jediná, která se NP Šumava v posledních letech dotkla. Kriminalisté vyšetřují také jeho hospodaření v letech 2009 až 2011, kdy park vedl ředitel František Krejčí.

___________________________________________________________________________

Tisková zpráva policie

Úředníci tlaku nepodlehli

Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK SKPV) v tomto týdnu obvinili z trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby (dle § 329 odst. 1 písm. a odst. 2 písm. e trestního zákoníku) vedoucího pracovníka Správy Národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava.  

Policisté ÚOKFK SKPV obviněnému kladou za vinu, že v roce 2011 měl nepřípustným a nepřiměřeným způsobem nutit podřízené pracovníky k protiprávnímu postupu, aby v souvislosti s „kůrovcovou kalamitou“ legalizovali v té době již částečně uskutečňovaný avšak nepovolený záměr spočívající v rozsáhlém použití biocidů (látek ničící živé organismy) na ploše národního parku.

Podle závěrů kriminalistů ÚOKFK SKPV měl několika svým podřízeným opakovaně oznámit, že pokud nebudou postupovat podle jeho předchozích pokynů, budou jim zrušena pracovní místa.

Obviněný pracovník Správy Národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava pak na začátku června 2011 použití biocidů povolil, a to i bez potřebného stanoviska, neboť jeho podřízení se tlaku nepodvolili.

Tímto případem se zabývala českobudějovická expozitura ÚOKFK SKPV více než jeden rok. Trestní stíhání obviněné osoby je vedeno na svobodě.                                                                                                                                                         pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej

{jcomments off}