logoduha

Za vytápění můžete zaplatit jen 5 000 korun ročně

Za vytápění můžete zaplatit jen 5 000 korun ročně
Takovou cenu nenabízí žádný dodavatel, staňte se proto neplatičem!

 

České domácnosti mohou ušetřit desetitisícové částky, které by jinak během nadcházející topné sezóny utratily za vytápění. Podle aktuálního výzkumu stavební spořitelny Raiffeisen utratí většina domácností za vytápění víc než 24 000 korun ročně, výjimkou ovšem nejsou ani platby ve výši 35 000 korun.

V kvalitně postavených nebo rekonstruovaných domech se ovšem účty za vytápění pohybují mezi pěti až osmi tisíci korun. V porovnání s průměrnou domácností jsou jejich obyvatelé skutečnými neplatiči. Opatření ke snižování spotřeby jsou technicky zvládnutá a běžně dostupná.

Ke zvýšení počtu neplatičů z rodinných domů slouží podpory z aktuální výzvy Nové zelené úsporám. Lidem v bytových domech a obecním budovám pomohou evropské fondy, o jejichž finálním nastavení pro příští roky a tedy i konkrétních částkách na podporu renovací budov rozhodne vláda v první polovině roku 2014.

Počet obyvatel, kterým stačí na vytápění 5000 korun ročně, závisí tedy podstatně na množství peněz, které stát uvolní v programech na podporu zateplování budov. Snižování spotřeby tepla v budovách je klíčovým opatřením k menší závislosti na fosilních palivech, které Hnutí DUHA prosazuje iniciativou Velká výzva, www.velkavyzva.cz

Hnutí DUHA nedávno zahájilo novou občanskou iniciativu Neplatiči. Jejím cílem je získat spotřebitele k úsporným opatřením a přidat se k těm, jejichž platby za energii jsou ve srovnání s průměrem prakticky nulové. Dalším záměrem iniciativy je vytváření vhodných podmínek pro investice do úspor energie. Pro zájemce o konkrétní úspory energie byl spuštěn interaktivní web www.nechciplatit.cz

Zajímavé údaje i nečekané souvislosti české závislosti na uhlí, ropě a plynu zveřejňuje Hnutí DUHA pravidelně ve svém seriálu Číslo týdne, www.cislotydne.cz

Roman Klecker z Hnutí DUHA řekl:

„Zatím byl podzim celkem milosrdný, ale v listopadu už musíme počítat s tím, že budeme topit. Přitom je podstatný rozdíl, jestli za topnou sezónu zaplatíme pět tisíc nebo třicet. Právě takový je rozdíl mezi účty domácností podle kvality domu.”

„Je to váš dům, váš byt, vaše účty a vaše peníze, které měsíc co měsíc platíte za vytápění, plyn nebo elektřinu. A je to pouze vaše rozhodnutí, chcete-li dál platit horentní sumy velkým energetickým firmám, nebo připravit kvalitní projekt na zateplení a zažádat o jeho finanční podporu.”

-tz dh-