Sušice se rozloučila s Vánoci

V západní liturgické tradici je svátek Tří králů ztotožněn se slavností Zjevení Páně a církev ho, jako vrchol a fakticky závěr  období Vánoc, slaví 6. ledna. A nejen církev – tříkrálový svátek je za konec Vánoc brán i v obecném povědomí. A jako takový se slaví – většinou v očekávání tří koledníků představujících  mudrce z východu, nebo  klasicky podle církevních zvyklostí. Pro širokou veřejnost jsou pak vítaným rozptýlením, ale i možností společného setkání akce, které jsou na tento den připraveny.

 

img 1972

 

Takovou byl včerejší tříkrálový průvod, žehnání koledníkům, rozloučení s Vánoci a společné zhasnutí vánoční výzdoby na sušickém náměstí. I přes  uplakané počasí sem dorazily téměř tři stovky diváků, kteří očekávali příchod tří mudrců.

 

img 1915 img 1897

Program na náměstí, připravený Oblastní charitou Sušice ve spolupráci  s jezdeckým areálem Dvůr Krutěnice a pod záštitou a s podporou města Sušice, trval téměř hodinu. Moderátor Radek Nakládal přivítal na pódiu kapelu Memento, která perfektní produkcí zajišťovala hudební doprovod (zazpíval i jeden z “králů-koledníků” Pavel Aušprunk – na foto), promluvila ředitelka Oblastní charity v Sušici Marie Hrečínová Prodanová, místostarostka  Ing. Věra Marešová předala  králům dárek, P. Václav Hes požehnal koledníkům tříkrálové sbírky.

 

Děti ze ZŠ T. G. Masaryka spolu se svou učitelkou Hanou Šiškovou připravily tradičně krásnou scénu Betléma  s Ježíškem, nechyběly ani ovečky (ty se těšily velké pozornosti dětských  příchozích a majiteli patří velké poděkování za jejich opakované zapůjčení), zájemci si mohli ještě připálit svíčku betlémským plamínkem. 

img 1952

 

“Mám radost, že se i přes deštivé počasí sešlo na sušickém náměstí tolik lidí. Děkuji všem, kteří se podíleli na přípravě letošního programu, ať už spolupracovníkům z charity, dětem ze  základní školy TGM a jejich učitelce,   majitelům zvířat, která  neodmyslitelně k našim scénám patří, několika desítkám dobrovolníků, kteří budou i v následujících dnech vystupovat v roli tří králů a zajišťovat, už čtrnáctý ročník, tradiční sbírky. Prostě všem, kteří svátek Tří králů společně s námi připravují a realizují. Za grantovou podporu děkuji městu Sušice, protože bez jeho finanční pomoci by  celá akce v takovém rozsahu nešla zorganizovat.

 

Děkuji i vám, kteří na sušickém náměstí společně s námi trávíte závěr Vánoc, vytváříte příjemnou a radostnou atmosféru a třeba i přispějete do Tříkrálové sbírky – z té loňské jsme pořídili auto pro terénní pečovatelskou službu. I letos bude výtěžek sbírky věnován především na zajištění péče o seniory, pečovatelské služby nebo přímou pomoc lidem v nouzi.

Pomáhat můžeme ale i jinde, třeba rodinám s nemocnými dětmi. Se žádostí o finanční příspěvek se na nás obrátili rodiče zdravotně postiženého Jonáše  z Kašperských Hor. Nákup kočárku pro něj podpořila také kašperskohorská farnost a město, věřím že i  my určitou částkou, po příslušném procesu schvalování žádosti, Jonášovi na kočárek přispějeme,” upřesnila ředitelka  místní charity Marie Hrečínová Prodanová.

 

Tříkrálový průvod v čele s Kašparem, Melicharem a Baltazarem, dorazil na sušické náměstí a mudrci z východu předali čerstvě narozenému králi své dary – z jejich zemí to nejvzácnější – zlato, kadidlo a myrhu. Z rukou místostarostky Sušice pak obdrželi hedvábný šátek se znakem města, kterým Ježíška v jesličkách ovinuli. Pak pokračovali ve své cestě a ve městě zanechali svou početnou družinu, aby naplnila cíl Tříkrálové sbírky. Té, i všem přítomným, požehnal a slovem připomněl duchovní význam  svátku P. Václav Hes.

img 1968

 

 

Definitivní  tečku za včerejší společnou oslavou vrcholu Vánoc a  svátku Tří králů udělalo zhasnutí vánoční výzdoby uprostřed náměstí.

 

img 1999

text: as

foto: as, Václav Mach

 

Další foto z akce najdete ve FOTOGALERII

 

———————————————————————————————————————————————————–

podekovani trikralove