Aktuálně ke kontrolnímu výboru

Aktualizováno 27. 1. 2016   14.25 hod.

Tiskové prohlášení Lukáše Sýse

 

Po zasedání zastupitelstva města dne 25.1.2016, kdy byl na návrh starostky města odvolán kontrolní výbor, chci zdůraznit, že všichni členové kontrolního výboru trávili desítky hodin tím, aby zodpovědně prováděli kontroly, kterými je pověřili zastupitelé našeho města.

Nesouhlasím s výrokem paní starostky, která uvedla, že důvodem odvolání všech členů kontrolního výboru je především nekompetentní práce tohoto poradního orgánu zastupitelstva, která se projevila hlavně v uměle vyvolané “kauze” hospodaření Městských lesů Vimperk.

Kontrolní výbor byl pověřen usnesením zastupitelstva ke kontrole Městských lesů Vimperk. Tato kontrola probíhala zodpovědně a závěrem kontrolního výboru byla zpráva, kde bylo mimo jiné doporučeno uzavírat písemné smlouvy na veškerý prodej dřevní hmoty. Dále bylo konstatováno, že doporučuje hospodářský audit Městských lesů. Audit, který byl zhotoven vybranou společností, se pouze vypořádával s nálezem kontrolního výboru. Chápu, že mezi lidmi tento “audit”, tak jak byl proveden může vyvolat různé spekulace, ale dle mého názoru, pokud by hned v počátku došlo mezi zastupiteli ke shodě a byl proveden celkový audit společnosti, tak jak jej navrhoval kontrolní výbor, mohlo se všem těmto spekulacím předejít.

Ještě bych se rád vyjádřil k mému hlasování o odvolání kontrolního výboru. Jak jsem již uvedl na zasedání zastupitelstva, jako člen kontrolního výboru jsem od koaličních zastupitelů necítil důvěru v můj mandát v kontrolním výboru, a proto jsem s odvoláním souhlasil; jsem rád, že tak učinil i můj kolega Tomáš Koška, kterému jsem své hlasování zdůvodnil stejně.

Ať už bude do příštího kontrolního výboru zvolen kdokoliv, přeji mu, aby ze strany zastupitelů měl větší důvěru v práci, kterou bude v tomto orgánu zastupitelstva vykonávat.

 

Lukáš Sýs

 

 

 

Aktualizováno 26.1.2016.16.25

 

Tiskové prohlášení k odvolání kontrolního výboru

 

Kontrolní výbor byl pověřen usnesením zastupitelstva ke kontrole Městských lesů. Vypracoval zprávu, kde doporučoval uzavírat smlouvy na veškerý prodej dřevní hmoty. Dále konstatoval, že doporučuje hospodářský audit Městských lesů. Audit, který byl předložen, se pouze vypořádával s nálezem kontrolního výboru. Není auditem společnosti a nedává jasný obraz o stavu hospodaření. Jako zastupitel města se nemohu spokojit s konstatováním, že zákon nevyžaduje písemné smlouvy na prodej dřevní hmoty. Skutečně je pro mě nemyslitelné prodávat dřevní hmotu na základě ústních dohod v řádových objemech milionu Kč. Výběr auditora je minimálně podezřelý. Ve skutečnosti byla provedena dvě výběrová řízení, výsledkem posledního je výběr za 4. nejvyšší cenu auditorské společnosti, která má jasné vazby na město Vimperk. Respektuji rozhodnutí většiny zastupitelů o odvolání kontrolního výboru. Nesouhlasím však s názorem, že by práce a výsledky kontrolního výboru vytvářely umělé kauzy. Velmi korektně jsme se snažili předkládat zastupitelům svá zjištění a nálezy. Z pozice svého mandátu zastupitele budu i nadále prosazovat transparentní hospodaření s majetkem města Vimperka.

 

 

 

Zastupitelstvo odvolalo kontrolní výbor

 

 

Zastupitelstvo města Vimperk rozhodlo většinou jedenácti hlasů odvolat kontrolní výbor v současném složení jako celek. Starostka Jaroslava Martanová uvedla, že důvodem odvolání všech členů KV je především nekompetentní práce tohoto poradního orgánu zastupitelstva, která se projevila hlavně v uměle vyvolané “kauze” hospodaření Městských lesů Vimperk.

 

“Někteří členové kontrolního výboru prezentovali své domněnky jako fakta a jejich medializováním docházelo k poškozování dobrého jména města a jeho organizace a zpochybňování dlouholeté práce jednatele Městských lesů Vimperk,” uvedla Jaroslava Martanová. Podle zprávy nezávislého auditora nebyla kromě formálních nedostatků shledána žádná pochybení. “Bohužel dnešní jednání zastupitelstva, kdy jsme projednávali výsledky auditu, potvrdilo, že nejsme schopni najít společnou řeč a debaty přecházejí do osobní roviny. A takto se pracovat nedá,” doplnila starostka.

 

Do příštího zasedání budou mít zastupitelé napříč politickým spektrem prostor k jednání o novém složení kontrolního výboru a náplni jeho práce tak, aby plnil svou funkci kontrolní a sloužil jako poradní orgán zastupitelstva.

 

 

 

Město Vimperk

 

 

{jcomments off}

 

 

 

Vaše reakce, připomínky, komentáře, náměty a podněty k daným tématům můžete redakci zasílat na: info@sumava.eu